15 mar. 2022  Düsseldorf / Germania

Încă un pas important către atingerea neutralității emisiilor de CO2

Încă două noi fabrici Henkel cu producție neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2

Încă două unități Henkel din Germania au înregistrat rezultate importante în domeniul sustenabilității: Fabrica diviziei Henkel Laundry & Home Care din Düsseldorf și unitatea de producție a diviziei Henkel Beauty Care din Wassertrüdingen, Bavaria, au fost transformate pentru a funcționa cu energie 100% neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Astfel, Henkel își propune ca, până în 2030, întreaga sa producție la nivel mondial să devină ”pozitivă din punct de vedere climatic”.

Din iulie 2021, compania utilizează deja exclusiv electricitate din surse regenerabile și biogaz pentru producția de produse lichide și de tablete pentru mașina de spălat vase, la unitatea din Düsseldorf. Odată cu trecerea la energie neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2, în special la combustibili sustenabili (biogaz) pentru procesul de fabricare a produselor sub formă de pulbere, care necesită un consum mare de energie, producția de detergenți și produse de îngrijire a locuinței atinge acum neutralitatea din punct de vedere al impactului asupra climei.

Unitatea de producție din Düsseldorf, a doua ca mărime la nivel mondial a companiei Henkel, a primit deja mai multe premii pentru pionierat în ceea ce privește abordarea strategică ”Industrie 4.0” (mișcare ce are ca scop să inițializeze a patra Revoluție industrială), precum și pentru procesele sale de producție durabile, inclusiv din partea Forumului Economic Mondial. De asemenea, depozitul central atașat unității de producție din Düsseldorf este de acum neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2, deservind clienții Henkel ai diviziei Laundry & Home Care din întreaga Europă.

Cea mai mare unitate de producție a diviziei Henkel Beauty Care din Germania, situată în Wassertrüdingen, Bavaria, funcționează acum exclusiv pe bază de energie neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon pentru producția de produse de îngrijire a părului și a corpului. Pentru a atinge acest obiectiv, anul trecut a fost instalat, printre altele, un sistem fotovoltaic de 17.000 m² pe acoperișul unității de producție și pe un câmp din împrejurimi. Sistemul fotovoltaic generează o cantitate de energie egală cu cea necesară pentru un consum mediu anual de energie pentru 450 de gospodării. Pe lângă energia electrică obținută în mod sustenabil, acest amplasament utilizează și biogaz.

Cu toate acestea, Düsseldorf și Wassertrüdingen nu sunt primele unități Henkel din Germania care au devenit sustenabile. Producția centrulul Henkel Fragrance din Krefeld este, de asemenea, neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2, din august 2021. Unitatea de cercetare și producție își acoperă întregul necesar de energie cu electricitate verde și biogaz.

"Am stabilit noi ambiții pe termen lung, ca parte a strategiei noastre de sustenabilitate. Una dintre aceste ambiții este aceea ca producția noastră să devină climatic-pozitivă până în 2030, deci cu zece ani mai devreme decât era planificat inițial", spune Ulrike Sapiro, Chief Sustainability Officer la Henkel. "Avem peste 170 de unități de producție în întreaga lume și depunem eforturi intense pentru a trece complet la combustibili neutri din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, pentru a obține energie electrică din surse regenerabile și pentru a îmbunătăți eficiența energetică generală. Düsseldorf și Wassertrüdingen dau un bun exemplu în acest sens. În plus, vom stabili un traseu de net zero emisii în domeniul de aplicare 3", a mai adăugat Ulrike Sapiro.

Obiective climatice ambițioase

Henkel urmărește ca procesele sale de producție să devină pozitive din punct de vedere climatic până în 2030. Până în 2025, compania își propune să reducă amprenta de carbon în locațiile sale din întreaga lume cu 65% față de anul de referință 2010. Până în prezent, această țintă a atins 50%. Până în 2030, energia electrică utilizată va trebui să fie generată în proporție de 100% din surse regenerabile. În prezent, ponderea energiei electrice din surse regenerabile la Henkel este deja de 68%. În plus, compania își propune să înlocuiască restul de consum de combustibil fosili rămas în producție cu alternative neutre din punct de vedere climatic, cum ar fi biogazul. Pentru a deveni climatic-pozitivă, compania Henkel va mai furniza unor terțe părți surplusul de energie neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2, care nu este necesar pentru propriile scopuri.